2014. április 24., csütörtök

Citrus 7. fejezet - Nincs szerelem, de nincs vége

Készítette: Saburouta
Angolra fordította: Procyon
Magyarra fordította: Sinara

Előzmény: Citrus 1. fejezet
Közvetlen előzmény: Citrus 6. fejezet






































Folytatása következik!

8 megjegyzés:

  1. Kedves Brigi!
    Továbbra is nagyon szép munkát végzel. Nagyon tetszik ez a "képregény". Nagyon jó olvasni. Tudok még egy jó kis "képregényt", amit ajánlok figyelmedbe. A címe Girl Friends. Érdemes elolvasni.
    Csak egy kis észrevételem van. Ez nem képregény, hanem manga. Mivel ezek eredetileg japán eredetűek. Mivel lelkes yuri típusú manga olvasó vagyok ez egy kicsit érzékenyen érintett...
    (Csak egy kis jelentésmagyarázat. Yuri: Nők közötti romantikus viszonyt tartalmazó mű. Ellentétben azzal, amit sokan gondolnánk, ez a műfaj alapvetően nem a férfi közönségnek készül, hanem női alkotóktól, a női közönség számára. A hiedelmekkel ellentétben a Yuri mangákban / animékben ritka a szex, a hangsúly az érzelmeken, a történeten, a karaktereken van (hiszen nőknek készül), sokszor csak erotikus utalásokkal találkozunk. Bár a fogalom igen tág, és a műfaj tartalma széles skálán mozog.)

    Bocsi, de ezt én így gondolom.
    Üdv Buga

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ööö... bocsi, ha én vagyok a hülye, de nem értem a problémát.
      Persze, tudom én, hogy yuri manga. Tiszta sor. De attól még képregény. A sci-fi regény is regény, meg az akciófilm is film. Ez csak egy részkategória. Hiszen a képregény olyan elbeszélő alkotás, ami tartalmát nem összefüggő szövegben, hanem képekben és ahhoz fűzött kommentárokban (szövegbuborékok, egyéb kommentárok) közli és a képek sorozata adja ki a történetet. Nem látom be, ez miért lenne kevésbé igaz egy mangára, mint mondjuk egy szuperhősös képregényre. De nem vagyok szakértő a témában, szóval tévedhetek. Mellesleg: Wikipédián is, ami persze tévedhet, nem arról van szó, a mangát úgy definiálják, mint japán képregényt, ami szintén az én eddigi elképzeléseimnek felel meg. Szóval továbbra sem értem.
      De kommentedet ennek ellenére (vagy ezzel együtt) is nagyon köszönöm.

      A Girl Friendset amúgy ismerem, de nekem nem nagyon jött be.
      Bocsi

      Törlés
    2. Nem probléma. Csak nekünk japán fanoknak egy kicsit furi képregényként gondolni egy japán mangára. Nem tudom tartottál e már manga kötetet a kezedben, de ha nem elmondom neked, hogy akkor ezeket visszafelé kell olvasni, tehát az utolsó oldala az első. És a szövegbuborékokat is visszafelé kell olvasni. Ezek alapvető különbségek a mangák és a képregények között. Nekem a mangák sokkal jobban átgondoltabbak, megrajzoltabbak mint a képregények. Jobbnak találom a képregényeknél. Nem azért írtam, mert nagyon eltérő lenne a jelentésük, csak ragaszkodom a helyes megnevezéshez.
      Bocsi még egyszer

      Törlés
    3. Értem én, hogy mangának szokták mondani, de attól még képregény. Nyithatnék neki alcímkét, csak ennyire nem tartom indokoltnak elaprózni. (Egyelőre legalábbis.)
      Nem, nem tartottam még. De arra, hogy a szövegbuborékokat visszafelé kell olvasni, rájöttem, meg mivel a japánok amúgy is úgy írnak, logikus. :)
      Az meg, hogy átgondoltabb-e, vagy sem, ízlés kérdése. Én nem vagyok tájékozott e-téren, így nem tudok véleményt alkotni, de gondolom itt is igaz, hogy kinek a pap, kinek a papné.
      Bocsánatot meg nem kell kérned. Minden észrevételt szívesen fogadok, csak itt tényleg nem érte(tte)m a problémát.

      Törlés
    4. De jogos a bocsánat kérésem, mert nincs jogom beleszólni, hogy milyen kategóriába sorolod. Csak tudod egy olyan fanatikusnak, mint nekem, fontos a helyes megnevezés. De vedd úgy, hogy nem szóltam.
      Persze abban is igazad van, hogy ízlés kérdése. Én imádom, más utálja.

      Törlés
    5. Amit én teljesen meg is értenék, ha látnám a logikát a dologban. Csak az, hogy egy nagyobb kategóriába soroltam és nem annak az alkategóriájába, nekem kicsit szőrszálhasogatásnak tűnik. Bocsánat.

      Törlés
    6. Lehet igazad van. Nem akartam szőrszálhasogatónak tűnni. Legközelebb befogom a számat és élvezem az alkotásod.
      Tőlem soha senki nem kér bocsánatot és neked sem kell.

      Törlés
    7. Jaj, nem azért mondtam. Szívesen veszek minden észrevételt. Harag nincs és bőven előfordulhat, hogy neked van igazad. :)

      Törlés

FlagCounter

[URL=http://info.flagcounter.com/3p1k][IMG]http://s06.flagcounter.com/count/3p1k/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_0/flags_0/[/IMG][/URL]