2014. november 13., csütörtök

Ismertető - Friends and Lovers

Ma a Friends and Lovers című történetet szeretném prezentálni nektek LatoyaLove-tól, ami a pár hete bemutatott előző mű, a Friends With Benefits folytatása. A szerző úgy ajánlja művét, hogy valószínűleg azok is érteni és élvezni fogják, akik nem olvasták az első részt. Viszont én ezt erősen kétlem. Oké, az utolsó fejezetig összeállhat minden, ami mindkét részt illeti, minden fontosat megtudhatunk, de azért mégis, fura úgy elkezdeni egy történetet, hogy az utalások felét nem értjük. Szerintem mindenképp érdemes az első történettel, a Friends With Benefits-szel kezdeni.
Már csak azért is, mert a Friends and Lovers tökéletes folytatása az előbbinek. Három év után az események ugyanabban a stílusban folynak tovább és a történet örökölte az első rész kétségtelen előnyei mellett számtalan hibáját is, ami mellé beszerzett pár újat is.
De akkor kezdjük egy pozitívummal. A stílus és a történetvezetés, legalábbis internetes, amatőr körökben, tanítani való. Igaz, nem túl eredeti, igaz, helyenként előtűnik nem egy klisé, de nem várhatjuk el Latoyától, hogy egy szórakozásból a netre írt történethez, amit ráadásul, szokásától eltérően, egy korábbi története folytatásaként írt, ő maga fingja a passzátszelet. Viszont így is élvezetes, fordulatos, kellemesen kiszámítható történetet alkotott.
És ha már a kellemes kiszámíthatóságnál tartunk, beszéljünk egy negatívumról is! Vagy inkább... inkább egy felemás elemről, mert ezt embere válogatja, hogy minek veszi. Arra gondolok, hogy a történetnek nem nagyon van fókusza. A klasszikus happy endben, pláne a Friends With Benefits után, nem kételkedünk, valószínűleg azt is sejtjük, mi lesz ez, de a cél felé haladva Latoya inkább csak csapong. Utólag látom ezeknek a történetbetéteknek az értelmét és a célját, de valahogy nem sikerült neki ezt egy egységes egész történetté összegyúrni. Ez persze nem feltétlenül hátrány. Nem aprózza el a történetet, nem folyik szét az egész, szóval akár még erény is lehet a klasszikus történetszövési technika megtörése, viszont, én legalábbis, úgy a történet feléig nem nagyon éreztem, akkor most mire is megy ki tulajdonképpen az egész. De ha valaki nem csak azért olvas egy történetet, hogy eljusson A kiindulópontból B konfliktuson keresztül a C megoldásig, hanem sokkal jobban érdekli az, ami közte van, a történet világa, a szereplők élete és az író stílusa, akkor ez legalább ugyanakkora eséllyel lehet pozitívum, vagy egyszerűen csak irreleváns, mint negatívum.
Tovább haladva, a karakterek teljesen a régiek. Bár bejön pár új arc és a régiek közül is többen igyekeznek változtatni az életstílusukon (hogy sikerrel-e vagy sem, azt nem lövöm le előre), de alapvetően Latoya stílusa a szereplők ábrázolása terén ugyanaz, amit a Friends With Benefits-ben már megszokhattunk.
Itt viszont szükségesnek tartanék egy kis kitérőt. Nem szeretnék egy fontos részletet se ellőni a történettel kapcsolatban, de jelen helyzetben lehetséges, hogy áttételesen elrontok valami olvasmányélményt, akkor is, ha nem akarok. Ha valaki elhatározta már, hogy elolvassa, és még véletlenül se akarja, hogy befolyásoljam az olvasmányélményét a történet egy elemének leleplezésével, a következő két bekezdést ugorja át!
Szóval, ugye a történet, már a Friends With Benefits eleje óta, két deklaratíve egymással szögesen ellentétes karakterről szól. Kerri egy laza, a hangsúlyt az élet élvezetésre fektető karakter, aki inkább szórakozni szeret és falni az életet, mint felelősséget vállalni és a jövőjén dolgozni. Ehhez pedig egy elég erős, határozott és lobbanékony természet társul. Ezzel szemben Kelly egy kedves, felelősségteljes karakter, akinek mindig a jövője lebeg a szeme előtt és mindent megtesz egy jövőbeli stabil élet érdekében. Emellett a jelenre nézve is felelősségteljes és ragaszkodó. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, a rossz kislány-jó kislány párosról beszélünk. Persze ez nem mindig valósul meg tökéletesen, mivel mindkettőjük karakterén átviláglik kicsit valószínűleg az író saját személyisége, ami, a kezdetek kezdetén kinyilatkoztatott ellentétet figyelembe véve, elég zavaró. De nem is ez most a lényeg. Inkább az, hogy Kelly-t én mindig is közelebb éreztem magamhoz. Azért, mert én is egy visszahúzódóbb, a felelősségre nagyobb hangsúlyt fektető, az éljünk a mának-életstílust nem nagyon kultiváló valaki vagyok. Talán emiatt is érintett kissé kellemetlenül egy jelenet. A történet vége felé két főszereplőnk összeveszik valamin, amit Kelly nagyon szeretne, Kerri viszont élből elutasítja. (Hogy mi ez, azt szándékosan nem árulom el.) Persze Kelly ezen elszomorodik, de hát maximálisan meg lehet érteni, aztán a dolgot annyiban hagyják. A következő fejezetben viszont Kelly nem nyugszik bele a helyzetbe és egy igencsak nagy hullámokat verő tettre szánja el magát. A részletek most nem érdekesek, csak az, hogy erre hamar fény derül, Kerri nagyon mérges lesz és Kelly fejéhez vágja, hogy milyen barátnő az olyan, aki ha nem kapja meg, amit akar, már rögtön felrúgja az egész kapcsolatukat? Attól függetlenül, hogy Kerrinek is van vaj a füle mögött bőven és Kelly-t is maximálisan meg lehet érteni egy szinten azért, amit tett, az utóbbi válasza az, amivel nálam Latoya elvetette a sulykot. Kelly ugyanis azt mondja, hogy nem az, hogy nem kapja meg, amit akar, hanem ő ezt megérdemelné.
Nézzétek, lehet, bennem van a hiba, de én úgy gondolom, hogy egy kapcsolatban senki nem érdemel meg semmit. Egy kapcsolat két emberről szól és mindkettőjüknek a másik kell, hogy a legfontosabb legyen. Úgy az igazi a kapcsolat, az az igazi szerelem, ha nem számít, én mit akarok, én mit tettem valamiért, én mit érdemelnék meg, ha ez a másiknak kellemetlen, ő nem tudja ezt teljes szívből csinálni, és nem azért, mert makacs és nem akarja, hanem mert egyszerűen ilyen személyiség, akkor nem hogy nem erőltetem, de azt sem engedem, hogy kedvességből megtegye nekem. Ha például én nagyon szeretek moziba járni és nagyon szeretnék már az első nap megnézni egy új filmet, hiába gürizek előtte éjt nappallá téve otthon, hiába "érdemelném meg" azért a sok odaadásért, ami belőlem jött, ha a párom nem rajong a filmekért és nagyon nem érzi jól magát tömegben és emiatt nem is akar oda menni, ha tényleg szeretem őt, szerintem élből az az első, hogy fel se vetem, hogy menjünk együtt. Legfeljebb megkérdezem, nem szeretne-e, de ha nem válaszol rá kapásból és őszintén igennel, meg se engedem, hogy szimpla szeretetből és odaadásból eljöjjön velem, mert az neki nem jó. Az igazi szerelemben nem az "én" számít és hogy mit "érdemlek meg", hanem a másik ember és a "mi". A végén Latoya is valami efelé mutató megoldást tett, de messze nem hangsúlyozta ki eléggé, hogy ez így, ahogy Kelly kifejtette, egy egyáltalán nem a szerelemről szóló megnyilvánulás.
Mindezt egybevéve azonban, a történet egy igencsak kellemes, jól megírt, olvasmányos alkotás, aminek ráadásul a nyelvezete sem különösebben nehéz, úgyhogy aki középiskolában mérsékelten jó volt angolból és úgy érzi, azóta se romlott sokat, a szókincse pedig olyan szinten van, hogy valamennyire alap szinten meg tudja értetni magát egy anyanyelvi beszélővel (még ha Einstein relativitás-elméletének értelmezését nem is tudja kitárgyalni vele), akkor bátran belevághat, mert max. pár szót kell csak kikeresnie majd a szótárból, de a szövegkörnyezetből még azoknak az értelme is kitalálható.
Szóval a történetet mindenkinek ajánlom, aki inkább egy erotikával megbolondított romantikus történetet keres, mint pornót és a hosszabb, eseményszegény, lelkizős, drámázós részek inkább pozitívumként hatnak rá, mint elrettentésként. (Nem kell megijedni, én se szeretem, ha egy karakter oldalakon keresztül a kínjairól vagy az elvárásairól nyavalyog. Itt se erről van szó. Egyszerűen csak az érzelmek vannak előtérbe helyezve a konkrét eseményekkel szemben.)
Ha pedig felkeltettem az érdeklődéseteket, a történetet ugyanúgy lehet elérni, mint a Friends With Benefits-t. Sajnos Latoya történetei továbbra is elméletben törölve leledzenek, így normál úton megközelítve azt a hibaüzenetet kapjátok, hogy a történet nem létezik, vagy már nem elérhető. A kiskaput az jelenti, hogy letöltitek Androidra a Wattpad alkalmazást és ott beírjátok a keresőbe, hogy "(Lesbian) Friends and Lovers" (esetleg "(Lesbian) Friends and Lovers [FWB pt2]"). Remélhetőleg, nektek is kidobja majd. Ha sikerül, akkor kellemes olvasást kívánok hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

FlagCounter

[URL=http://info.flagcounter.com/3p1k][IMG]http://s06.flagcounter.com/count/3p1k/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_0/flags_0/[/IMG][/URL]