2013. május 19., vasárnap

Filmkritika - Clara nyara



Na ez az én formám. A múltkori angolnyelvű film után belefutottam egy franciába, amit ráadásul még ha meggebedek se értek. Úgyhogy maximálisan a (magyar) feliratra kellett hagyatkoznom. De annyi baj legyen! Tudni kell rólam, nem vagyok épp egy gyorsolvasó, de itt a feliratok áttűnése kellemesen lassú volt, szóval, no problemo.
De hogy a filmről is beszéljek: A cím Clara nyara (Clara's summer; Clara cet été lá). Egy 2004-es filmről beszélünk, ami azonban nekem inkább a 20. század utolsó évtizedeinek hangulatát idézte. Nem olyan pörgős, fordulatokkal és látványos elemekkel teli, mint amit napjainkban megszoktunk, és valahogy a képvilága is nekem inkább a '90-es éveket juttatja eszembe. Ez persze nem baj. Sőt, néha ilyen is kell a hollywoodi ingeráradat mellett.
Ez a film nem a szenzációhajhászatra megy rá. Bár persze, ha két lány szerelméről beszélünk, ez mindig felmerülhet. Ugyanakkor szerintem túlzó sablonos elemek nélkül, hitelesen mutatja be, milyen is egy bandányi kamasz, ha szabadjára engedik őket egy nyári táborban a vízparton. Kanos fiúk, akiknek minden gondolata a szex körül forog, és ugyanúgy lekötik őket a dugó hangyák, mint az öltöző ablakán át meglesett lányok, szexmániás csajok, akik úgy cserélgetik a pasikat, mint más a ruháját, szende szűzikék, és persze az elmaradhatatlan, minden lében kanál tanár. Köztük pedig a konfliktusok, a mindennapos súrlódások és egymásra találások azok, amik számomra élővé teszik ezt az alkotást.
Egyetlen komolyabb hiányosságaként csak azt említeném meg, hogy nincs igazán lezárása. Valamit sejthetünk, de azért mégis...
De nem árulok el többet. Akik nem ragaszkodnak feltétlenül a lendületes történetekhez és az amerikai filmek csillogásához, azoknak mindenképpen ajánlom ezt a filmet. Nekem felüdítő élmény volt.

2 megjegyzés:

  1. Köszi, megnéztem, tényleg hiányzik a végéről valami... :) amúgy jó film volt, köszi az ötletet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor nem csak én vagyok túl finnyás. :D
      Szívesen, máskor is. :)

      Törlés

FlagCounter

[URL=http://info.flagcounter.com/3p1k][IMG]http://s06.flagcounter.com/count/3p1k/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_0/flags_0/[/IMG][/URL]