2013. június 2., vasárnap

Filmkritika - I Can't Think Straight


Íme a tökéletes példa arra, miért nem komálom különösebben a feliratos filmeket. Egy pörgős alkotás, ahol csak úgy pereg a szereplők nyelve, ennek megfelelően pedig a felirat is rohan. Ha valaki lassan olvas, esélye sincs mindent végigolvasni. Ráadásként a szereplők többsége még az angolt is erős akcentussal beszéli, szóval... nem könnyű a helyzet.
De ami ilyen szempontból hátrány, az más szempontból előny. Ugyanis, mint említettem, egy kellemesen pörgős, és ráadásul eléggé tartalmas filmről is beszélünk. Sokat elmond talán, ha megemlítem, hogy a szóban forgó I Can't Think Straight (magyarul "Nem tudok normálisan gondolkodni", illetve a straight a "normális", "egyenes" mellett a hetero megfelelője is, de hivatalosan "Elveszed az eszem"-re fordították) a már korábban elemzett The WorldUnseen testvérkéje is lehetne. Azonos rendező, azonos főszereplők, a mélyen megbújva azonos mentalitás, de mégis egy egészen más alkotás.
Ezúttal nem a múltba kalandozunk, hanem maradunk a jelenben, és nem az Isten háta mögötti poros múlt századi Dél-Afrikában kalandozunk, hanem ugrálunk a nyüzsgő London és a fényűző jordániai elit otthona között. Mindezt sodró lendülettel, a megfelelő helyeken viszont izlésesen lelassuló tempóval.
Talán már eddig is lejött, hogy nekem nagyon tetszett ez a film. Ritka az ilyesmi, de ez betalált, bár ettől még nem leszek igazán filmguru. Talán ami a legjobban megfogott, az az egyik főszereplő, Leyla személyisége. Sosem tudtam megérteni azokat, akik szent tehénként ajnározzák a beleélést. Nekem is fontos, hogy megjelenjen lelki szemeim előtt, amit olvasok és nem szeretem az unszimpatikus karakterektől hemzsegő alkotásokat, de azért is tudok rajongani, amiben csak magabiztos macsók és nem kevésbé maguktól eltelt modellcsajok hemzsegnek. Nekem ez különösebben nem számít. Talán Karinthy mondta (de javítsatok ki, ha tévednék!), hogy az irodalom (és szerintem a film is) arra való, hogy pótolja azt, ami az ember életéből hiányzik. Ha pedig valaki inkább csendes és visszahúzódó, mi pótolhatná a hiányt jobban, mint egy hangos és pergő alkotás? Ugyanakkor Leyla karakterét mintha rám öntötték volna. Bár az életkörülményei mások, hiszen egy Angliában élő indiai muszlim lányról beszélünk, akinek az apja temetkezési vállalkozó és van egy örökmozgó húga, amiről rám egy szó sem igaz, de ő maga külsőre is hasonlít rám kicsit, a személyisége meg... Röviden, ez a film megadta azt az élményt, mintha rólam szólna. Bár én könnyedén tudok élni az ilyesmi nélkül, üde színfolt volt, az biztos.
Emellett pedig a történet is ott van a szeren. Gondolom nem meglepetés, hogy a film két nő szerelmét dolgozza fel a megismerkedésüktől kapcsolatuk beteljesüléséig. Mindezt azonban finom fordulatokkal és talán már, mondhatni, mesteri húzásokkal teszi meg. Keveredik itt a kultúra a politikával és a vallással, mindez azonban olyan jó érzékkel elrejtve egy izzig-vérig romantikus drámában, hogy az embernek szinte már szemet se szúr.
Komolyan, én csak ajánlani tudom.

8 megjegyzés:

  1. Én is láttam anno,és nekem is nagyon tetszett. Van benne valami különleges,valami megfogó. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértünk. :)
      Amúgy, ha van javaslat, mit nézzek még meg, azt mindig szívesen fogadom. :)

      Törlés
  2. Nagyon jó kis film. De van egy észrevételem. Tudtommal Leyla apja nem temetkezési vállalkozó, hanem biztosítási ügynök. Mintha arra emlékeznék (kb 4-5 hónapja láttam utoljára). Habár lehet h tévedek, hiszen ez megesik. De mikor bemegy Leyla az irodába kinyomtatni az egyik művét (mert az otthoni nyomtató nem működik), akkor az apja behívja az irodába és valami olyasmit mond, hogy "eladja magát" és még beszélnek valami olyasmiről, hogy tudja-e az ügyfél, hogy mikor fog meghalni. Lehet hogy nincs igazam, hisz tévedni emberi dolog a sün is megmondta, amikor lemászott a drótkeféről (és utána hozzátette: de a szerelem mindent legyőz és visszamászott XD ). Na jó a viccet félretéve. Nekem az jött le, hogy biztosítási ügynök. Kérlek javíts ki ha tévednék.
    Nagyon szeretem ezt a filmet. És az írásaidat is. Ha nem láttam volna ezt a filmet már akkor megnézném mert Te ajánlod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én se láttam az óta, de így... tényleg igazad lehet. :)

      Törlés
    2. Egyszer szívesen megnézném veled. Persze minden hátsó szándék nélkül...
      Üdv: Brigitta92

      Törlés
    3. http://www.youtube.com/watch?v=FyV8Jf_jv04
      Ja és ez a kedvenc számom és jelenetem... Nem is értem miért :D

      Törlés
    4. És ha szerintem érted? ^^

      Törlés
    5. Akkor jobban belelátsz az agyamba, mint bárki más körülöttem.... :D
      Ez tetszik...

      Törlés

FlagCounter

[URL=http://info.flagcounter.com/3p1k][IMG]http://s06.flagcounter.com/count/3p1k/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_0/flags_0/[/IMG][/URL]