2013. június 9., vasárnap

Filmkritika - Nina's Heavenly Delight

Nem tudom, mitől van, de az utóbbi időben folyamatosan olyan angol filmekbe futok bele, amelyek indiai bevándorlókról szólnak. Nem mintha ez baj lenne. Sőt, örülök is neki, hogy végre felmerül más téma is a kaliforniai iskoláslányok rózsaszín életén kívül is. A Nina's Heavenly Delights, amit Nina pompás lakomájára fordítottak, emiatt is egy igen jó kis film, bár egy olyan téma köré épül, ami hozzám nem áll éppen közel. Ez a téma pedig a főzés. Sosem leszek épp egy konyhatündér. Még az is jó, ha arra rá tudnak venni, hogy megfőzzem, amit én akarok megenni, nem hogy... De ez más lapra tartozik.
Vissza a filmhez, igencsak tipikus alkotásról beszélünk, még ha ebben a formájában sem szokványos. Kissé konzervatív indiai család, akik Skóciában élnek, de azért mélyen őrzik hagyományaikat az öltözködéstől kezdve az ételeken keresztül a megrendezett házasságokig. De ez a kép se lehet tökéletes, és a film, néha igaz, kicsit szerencsétlenül és kapkodva, de találóan mutatja be a régi, megkövesedett kulturális szálak fellazulását, ahogy az egyik gyerek (vagyis igazából kettő) lázad a családja által ráerőltetett szerep ellen, a másik inkább a skót hagyományokhoz húz, mint a család indiai gyökereihez, a harmadik pedig... nos igen, Nina pedig egy nőbe szeret bele.
Igazából nem derül ki, Ninánál ez mennyire magától értetődő dolog. A családja elől egyértelműen rejtegeti, hiszen a drága jó mama úgyse értené meg (amiről persze kiderül a végére, semmi sem teljesen az, aminek látszik), de azért a hámló tapéta alól előkerül egy kis firka: „Nina és Lorna = igazi szerelem”, amit viszont hősnőnk azzal üt el, hogy csak kilenc éves volt, kilenc évesen pedig az ember fűbe-fába beleszeret.
De a lényeg az, hogy aktuális barátnőjét, Lisát tényleg szereti, bármennyit is lázadozik ellene ő maga is. Bár, őszintén, nem tudom, mit eszik rajta. A mi Lisánk ugyanis egy ízig-vérig brit nő. Lófejű, makacs és törtető. Nem mondom, hogy én a való életben gyűlölném, lehet, mint barát, jól kijönnék vele, de egyáltalán nem az a típusú karakter, akit egy ilyen love story-ba elképzelnék.

Mindenesetre a film kellemes, helyenként nagyon is mulatságos, és, ha Lisa nem is, de legalább Nina nagyon is jól néz ki. Már csak ezért is megérte megnéznem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

FlagCounter

[URL=http://info.flagcounter.com/3p1k][IMG]http://s06.flagcounter.com/count/3p1k/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_0/flags_0/[/IMG][/URL]