2013. október 16., szerda

Töredékek

Sok ötlet kering a fejemben, most, épp úgy, mint mindig is. Ezek közül viszont sajnos kevés áll össze történetté, vagy keveset tudok úgy módosítani, hogy beilleszthető legyen egy már meglévő történetbe. Néha ezek csak felvillanó képek, érzések, amik, mivel nem tudom hasznosítani őket, idővel elhalnak.
Ezt próbáltam megoldani az Ötletözön elindításával is, ahol meg is jelent pár ilyen kidolgozott gondolat. Az az elképzelés azonban még kiforratlan volt, vagy nem tudom, de nem igazán vált be. Most, alaposan átgondolva, ahelyett indítanám el a Töredékeket.
Ezek kis "történetmorzsák" lennének. Terjedelemben abszolút nem kell nagy dolgokra számítani. Nevezném őket egyperceseknek is, ha azt nem használtam volna már más (egyébként ennél még mindig nagyobb terjedelmű) történetekre. És nem kell hű de nagy cselekményre sem gondolni. Sőt. lehet olyan is, aminek egyáltalán nem lesz cselekménye. Lényegében csak egy pillanatkép. Mondjuk valami miatt feltűnik, hogy milyen szép az őszi naplemente, és akkor arról írok egy fél-egy oldalt, történetszerűen persze. De lehet olyan is, amiben történik is valami. Ez mindig az adott ötlettől függ.
Ehhez kapcsolódóan ki is emelnék valamit. Ha rendesen kifejtett, nagyobb terjedelmű történetekről van szó (és az eddig megjelent összes történetemet már ide sorolnám), úgy gondolom, úgy van értelme, ha az kompakt egész. Ha a végén nyitva hagyjuk is a lehetőséget a folytatásra, akkor is van eleje és van vége és csak olyasmira utalgatunk, ami vagy köztudomású (például egy általános műveltségbe beletartozó irodalmi műre), vagy olyasmire, amit már korábban megmagyaráztunk, vagy később meg fogunk. Az össze-vissza utalgatásnak csak úgy a levegőbe csak annyi eredménye lehet, hogy a történet átláthatatlan lesz. A Töredékeknél viszont egy másfajta szemléletet követnék. Míg a többi történetben megtartom a fenti ars poeticát, ezekben, persze csak mértékkel, teret engedek a történetek keretén túl való utalgatásnak.
Mértékkel, vagyis nem úgy, hogy a történet már értelmetlenné váljon. Ezt úgy szemléltetném, hogy amit kifejtek, az is alkot önmagában egy jól átlátható egységet. Erre már csak pluszként rakódhat az, amire utalgatok, de nem fejtem ki. Se ezekben a történetekben, se máshol. Azonban ezekkel is megtartok egy olyan mértéket, amivel, bár nem tudjátok meg, valójában mi járt a fejemben, amikor ezt írtam (talán azért se, mert én se gondoltam annyira végig és pont azért nem fejtettem ki az utalást, mert nem tudtam volna), de lehet egy elképzelésetek.
Itt azonban leszögezném, hogy amilyen következtetésre jutnátok az utalásokból, az a ti véleményetek lesz. Lehet, hogy egybeesik az én elképzeléseimmel, amik azonban nem kerültek bele a történetbe, de lehet, hogy én eleve az egészet csak egy hirtelen gondolattól vezérelve vetettem "papírra" és egyáltalán semmi nem volt mögötte.
Mondok egy példát, most csak úgy hasra ütés szerűen. Mondjuk az egyik ilyen töredékben egy szereplő egy befolyásos embert szid/dicsér, akiről nem tudjuk meg, hogy kicsoda, de a leírtak alapján ti mondjuk egy ismert politikust fedeztek fel benne. Na ez a felfedezés már a ti saját konstrukciótok lesz. Ez nem jelenti azt, hogy én valóban támogatnám/elítélném az illető politikust. Már csak azért is, mert lehet, csak a levegőbe beszéltem, egy hirtelen ötlettől vezérelve ezzel az utalással, és nem képzeltem el mögé semmilyen személyt. (És ez csak egy példa amúgy. Ilyen történetet nem tervezek.)
Mindezt csak azért mondom, hogy tudjátok, bármi is szülessen csapongó képzeletemből és kerüljön ki ide, a blogra, az még nem jelenti azt, hogy rasszista, homofób, férfigyűlölő, xenofób, technikaellenes, vagy bármi ehhez hasonló lennék. Még akkor se, ha a történetekből ez szűrődik le. Véleményem szerint egy jó írónak, akárcsak egy jó színésznek, fontos tulajdonsága, hogy bármit teljes meggyőződéssel tud ábrázolni, még úgy is, ha abszolút nem ért egyet vele. Például, egy a multikulturalizmus, a nemzetek és emberek egyenlősége és hasonlók mellett a végsőkig elkötelezett író is képes úgy megformálni egy történetében egy náci karaktert, hogy az a náci mivoltában teljesen hiteles legyen, és teljesen hitelesen képviselje a nemzeti szocializmust. Még akkor is, ha az illető karakter végül rájön tévedéseire, és így az író valódi világnézete kerekedik felül. (Hogy csak a rasszizmus-témánál maradjunk.)
Én nem tartom magam különösebben jó írónak, sőt, akár még írónak se feltétlenül, de annak csak örülni fogok, ha sikerülne ilyen meggyőző erővel írnom.
De talán, ha ezt elfogadjátok, és nem fordultok el tőlem azért, mert egyes töredékek esetleg, különösebb magyarázat nélkül, nektek nem tetsző nézeteket vonultatnak fel, hiszen ez nem feltétlenül az én véleményem, egészen egyedi és sokféle történetinterpretációk is születhetnek a fejekben.
Ehhez kapcsolódóan még egyszer hangsúlyoznám, hogy ezek, mint ahogy a megnevezésük is mutatja, töredékek. Vagyis nem teljes történetek. Rövidke jelentek, leírások, karakterismertetések, helyzetfelvetések, ilyesmik. Ebből fakadóan nem feltétlenül alkotnak egy jól felépített egészet, és mondanivalójuk sem mindig kell, hogy legyen. (Sőt, szándékosan talán az lesz a ritkább, hogy legyen.) Mintha csak felcsapnátok egy könyvet valahol a közepe tájékán és egy-két oldalt elolvasnátok belőle. (Bár annál talán még koherensebb.)
Épp emiatt ezeknél a történeteknél szabad a "rablás". Ha valakit megihletnék, a fejében kirajzolódna a töredékeim előzménye, folytatása, háttere, ne fogja vissza magát! Akár szó szerint is átveheti őket, beillesztve a saját történetébe. Én csak örülök neki, ha így inspirálok egy (másik) írót.
Egyetlen kérésem az lenne, ha valakivel ez előfordulna, az legyen szíves azért az elkészült művet nekem is megküldeni. Érdekelne, mi(k) jött(ek) ki belőle.
Emellett leszögezném, ettől az eddigi történeteimben, B-történetek, B-vel a föld körül, M-történetek, nem változik semmi. Sem a tartalmukban, sem a gyakoriságukban. Ezeket a töredékeket akkor "firkantom le", ha épp nincs időm még csak egy B-vel a föld körül hosszúságú és bonyolultságú történetet se megírni, de valami megszületik a fejemben. És itt alapvetően azokra az ötletekre korlátoznám magam, amiket nem tudok beépíteni a többi történetembe. Azokat viszont mindenféle kontroll nélkül szeretném itt közzé tenni. Ami azt jelenti, ahogy korábban megígértem, saját történeteimben gay epizódok például még mutatóba is aligha lesznek. Töredékekben azonban előfordulhatnak, ha éppen olyasmi jut eszembe. Vannak néha olyan időszakaim, amikor pár napig ilyesmi foglalkoztat, szóval nem kizárt. De természetesen az ilyesmit a címkékben jelölni fogom, így akit az ilyesmi nem érdekel, elég, ha csak oda vet egy pillantást és nem is kötelező tovább olvasnia.
És itt jegyezném meg azt is, hogy a történetek tartalma, ebből fakadóan, nagyon sokszínű lehet. Bármi, ami az eszembe jut. (Persze ez már önmagában egyfajta korlátozás, de... értitek.) Emiatt nem is szeretnék előre tartalmi iránymutatót adni, mert szinte biztos, hogy valamit kifelejtenék, vagy esetleg az ízlésem változásával bejöhet valami, amire most nem gondolok. De annyit mondhatok, hogy a pornóba hajló erotikától az ettől a lehető legmesszebb álló képekig, a viccestől és izgatótól az elgondolkodtatóig minden és bármi előfordulhat. Csak hogy tudjatok róla és ne érjen váratlanul.
Ezek után pedig talán már nem is maradt hátra más, mint hogy kellemes olvasást kívánjak.
Az első töredék napokon belül várható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

FlagCounter

[URL=http://info.flagcounter.com/3p1k][IMG]http://s06.flagcounter.com/count/3p1k/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_0/flags_0/[/IMG][/URL]